Növényhatározó -jázminpakóca
Jázminpakóca, más néven stevia. Akkor bukkantunk rá, amikor palántákat kerestünk. Első ránézésre azt sem tudtuk mi az, de a stevia már ismerősebben hangzik.
De mire is jó ez a növény? A leveléből kinyerhető édes íze miatt sokféle módon használható természetes édesítőszerként. Azért is szeretik használni, mert azonos mennyiségű cukornál a jázminpakóca 300x erősebb. A világ különböző részein használják már, hiszen főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Fogyasztása esetén nem alakul ki fogszuvasodás, melyet már több évtizedes vizsgálatok igazolnak. Intenzív édes íze miatt alkalmas alacsony szénhidrát bevitelű étrendben. Előnyösen képes befolyásolni így a cukorbetegséget, illetve a magas vérnyomást, és az érelmeszesedést. Használható szájfertőzés, vagy influenza idején, mert meggátolja a sok káros baktérium, vagy vírus szaporodását.
Ha van kedved, kövess minket a Facebookon