2017. okt 03.

Tudományos -laktóz

írta: Női Akadémia
Tudományos -laktóz

tejallergia-tejcukor-erzekenyseg.jpgMa kicsit másképpen szeretnék írni, kicst másról, de érintve mindazt, amit hivatott az oldal megmutatni Nektek. Laktóz. Sokan, sokfélét hallottunk már róla, és gyorsan el is mondom, nem vagyok sem orvos, sem pedig allergológus. Egyszerűen csak egy tudatos étkező. Az ok, hogy miért volt szükség tudatosságra egy hosszú történet, fogadjátok el tőlem, hogy nem a hobbim az, hogy divatot gyártsak olyan cégeknek, akik bio, és esetünkben most laktózmentes termékekkel foglalkoznak.

Többször vettem már akaratlanul részt olyan beszélgetésben, ahol a következő nagysikerű mondatok hangzottak el: "mert a mi korunkban nem voltak még ilyen puhányok a fiatalok, hogy mindenféle allergiát színlelnek", "régen nem volt ennyi betegség", "20 éve nem volt ennyi allergiás". Nem volt, ez tény. De ki kíváncsi a miértekre? Mert én igen. No nem azokra, amik olyan orvosi, vagy egyéb szaknyelven megmondják nekem a tutit, aminek a felét nem értem. Én tényleg a miértekre vagyok kívnácsi.

Sok kutatás nem is kell hozzá. Gondoljunk csak vissza -vagy kérdezzük meg szüleinktől, hogy Ők mit ettek 20-30-40 éve: ételt. Nem olyan szemetet, mint amit mostanság mi, a "fiatalok" eszünk. Nem is voltak olyan betegségek, amik most divatosak. Tudom, hogy kétélű fegyvert puffogtatok, mert az átlag életkor alacsonyabb volt. De kérem szépen, nem arról van itt most szó, hogy 50 évesen leszünk betegek, hanem arról, hogy tele vannak az óvodák tej, vagy egyéb alllergiával küzdő gyerekekkel. 20 éves korunk után minden fűfélére allergiásak leszünk, immunbetegségek jelentek meg. Ez nem normális, vagyis már kezd az lenni. Tegyünk annyit ellene, érte, amennyit tudunk.

De térjünk vissza a laktózhoz. Nálam ez volt a második lépés. Az első az volt, hogy olyan ételket készítek, melynek az alapanyagai remélhetőleg a legkevésbbé fertőzöttek a vegyszerektől. Én magam pár hete átszoktam rá, bár csak a kávémhoz iszom tejet, mégis úgy érzem, hogy kiegyensúlyozottabb lettem attól, hogy laktózmentesen teszem. Egyszerűen nem terhelem a szervezetem. És ez itt a kulcs, ha megtehetjük, ne terheljünk feleslegesen. Egy apró statisztika: a földön élő lakosság több, mint fele nem tudja teljes egészében lebontani a tejcukrot, ami sok esetben nem is jelentkezik kiemelkedő tünetekkel. Egy kis puffadás, egy kis diszkomfort... Aztán az évek alatt felgyülemlik a szervezetben, és akkor már súlyos allergiás tüneteket képes produkálni. Én most úgy érzem, hogy már azzal, hogy a tej tekintetében laktózmentesre váltottunk, egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy ez később jöhessen elő. Ráadásul a laktózmentes tej édesebb, így a cukor használatát is csökkenteni lehet, ami jót tesz az alakunknak :)

 

Ha ven kedved, kövess minket a Facebookon

https://www.facebook.com/815Vacsorabar/

Szólj hozzá