Sütemény -máktorta másképpen
Beleborzongok, ha kinézek az ablakon. Miért nem lehet valahogy még nyár? Aztán amikor rájövök, hogy minek is találta ki a JóIsten a rossz időt, rögtön a helyére kerül minden. Sütit kell sütni. Hiszen már a munkafolyamatok is izgalmasak, az ember nekilát keresgélni: miből lesz süti? Mert süti kell, az biztos, esik az eső, hideg van, hullanak a levelek, és én fázom...
Lássuk csak!
Meggyes ribizli lekvár és mák. Meg is van van, máktorta lesz, amiben össze fognak szerelmesedni a Mák és a Lekvár. Lesz itt valahol még dió, meg a kötelezők és a háztáji tojás is jöhet.
Imádni fogom, amikor kicsit felmelegítve a szobát mindent betölt majd sütés közben az illatuk. Onnan már csak egy lépés a kanapéig, ahol pokrócba tekerve lehet majd félremorzsázni és nevetni a fogunk a fogaink között ragadó mákszemeken... Igazi családi piknik így ősszel.
Hozzávalók: 6db tojás sárgája. Őket 25dkg margarinnal (pont egy kocka) 20dkg cukorral, 1 vanília cukorral, egy kk (kiskanál) fahéjjal, 1 citrom reszelt héjával, 30dkg darált mákkal, 20dkg darált dióval, 1/2 csomag sütőporral egy remek konyhai robotgépbe egymás után belerakjuk, kikeverjük vagy persze a nehezebb, kézi megoldás is választható. Ha kész, külön csipet sóval a 6 tojás fehérjét habbá verjük. Ezeket szépen lassan összeengedjük egymással - feljebb jeleztem a szerelem szót is -egy masszává keverjük. Ha akarunk a tésztába bármit, most berakhatjuk. (Mazsola, egész dió, süthető csokidarabok...)
170fokon, légkeveréses sütőben kb. 40 perc alatt egy átlagos tortakarikában kisütjük.
Ha kicsit kihlűt, félbevágjuk, lekvár, mák-szórás, díszités, bármi jöhet, ilyenkor lehet kreatívnak lenni.
Állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, de sosem bírom ki. Még langyos, amikor elöször beleharapok... És mivel a család is így tesz, persze, hogy nem készült kép az eredményről. Bocs, legközelebb pótlom!
Feltűnt, hogy nincs benne liszt?! :)
Ha van kedved, kövess minket a Facebookon